Illustraties voor je werkstuk

Schrijf je een leesverslag of recensie? Klik hier voor aanvullende informatie.

 Als je zo streng bent als de meester hierboven kun je zelfs een ezel nog wat leren (prent
    naar Pieter Breughel). Gelukkig waren niet alle scholen in de zestiende eeuw zo gek.

ABC, leesplankje uit de 16de eeuw. Klik er op om een wat moderner leesplankje te zien 
Het verraad van Waterdunen en de onderwerpen die in deze historische jeugdroman aan bod komen, zijn prima geschikt voor een werkstuk, een spreekbeurt of een presentatie op school.

AFBEELDINGEN VOOR DE PRINTER

Hieronder vind je afbeeldingen in hoge resolutie, die je in je werkstuk kunt gebruiken. Ze zijn geschikt om direct te printen:

  Voorkant van het boek Het verraad van Waterdunen: downloaden (1.400 Kb).

  Ontwerp omslag Het verraad van Waterdunen", van Martijn van der Linden: downloaden (300 Kb).

  Foto's van de auteur Rob Ruggenberg: op het strand (2,6 Mb), of een portret (1,7 Mb).

  Landkaart monding van de Westerschelde, met daarop het eilandje Wulpen: downloaden (300 Kb).

  Landkaart noordelijk deel van Vlaanderen, met Sluis, de monding van de Westerschelde, en het verdronken eiland Wulpen: downloaden (1,7 Mb).

 Deze Spaanse soldaat staat ook op de grote gekleurde gravure die met één klik kunt downloaden   Gekleurde gravure Spaanse soldaten: downloaden (85 Kb).

  Gravure van de verbranding van Anneken Hendriks in 1571 in Amsterdam: downloaden (160 Kb).

  Gravure van de verbranding van Jan van Cuyck en Adriaenken Jansdochter in 1572 in Dordrecht: downloaden (140 Kb).

  Gravure van Hansje en Adriaen, kinderen van Maeyken Wens, die in de as zoeken naar resten van hun verbrande moeder, Antwerpen 1573: downloaden (144 Kb).

  De Spaanse tiranny, gekleurde prent met Margaretha, Filips II en Granvelle: downloaden (250 Kb).

  Triomf van de dood, schilderij van Pieter Brueghel de Oude: downloaden (210 Kb).

  Tekening van de Slag om Antwerpen in 1585: downloaden (300 Kb).

  Plaatje van een pestdokter: downloaden (200 Kb).

  Herberg, schilderij van Peter Aertsen: downloaden (165 Kb).

  Muziek! Schilderij van Jan Miense Molenaer: downloaden (155 Kb).

  Marktmeisje met groenten en fruit. Schilderij van Joachim Beuckelaer: downloaden (190 Kb).

  De kindermoord in Bethlehem. Schilderij van Pieter Brueghel de Oude: downloaden (290 Kb).

HOE ZAG JOUW STAD ER UIT?

map GorinchemDe stadskaarten die je hieronder kunt downloaden zijn bijna allemaal gemaakt in de tijd dat Het verraad van Waterdunen speelt: rond 1572 dus. Misschien zit je eigen stad er wel bij.

De meeste plattegronden komen uit de grote stedenatlas van Georg Braun en Franz Hogenberg, de beroemde Civitates Orbis Terrarum, waarvan het eerste deel in 1572 in Keulen werd gepubliceerd. Het zesde en laatste deel verscheen in 1617.

Veel van die kaarten zijn kopieën van eerdere stadsplattegronden van Jacob Roelofsz van Deventer. Dat kopiëren werd gedaan door de Antwerpse graveur Joris Hoeffnagel. Vervolgens voegden de uitgevers aan zijn werk scheepjes en figuren toe in plaatselijke klederdracht.

Ook deze kaarten zijn allemaal in hoge resolutie en geschikt om direct te printen. LET OP: het zijn grote bestanden; elke kaart is circa 1 MB (1000 kilobytes) groot.

Amsterdam

Antwerpen

Brielle (Den Briel)

Brouwershaven

Brugge

Brussel

's-Hertogenbosch

Dordrecht

Duinkerken

Gennep

Gent

Gorinchem

Groningen

Haarlem

Huy

Ieper

Kampen

Leiden

Leuven

Limburg (B)

Maastricht

Mechelen

Middelburg

Mons (Bergen)

Namen

Nijmegen

Steenwijk
(kaart Blaeu, 1649)

Utrecht

Vlissingen
(kaart uit 1576)


Niet gevonden wat je zocht? Gebruik dan de zoekpagina. Als je dan nog een vraag hebt, kun je een mailtje sturen naar Rob Ruggenberg, de schrijver van het boek. Hij schrijft altijd terug. Je kunt Rob vragen wat je wilt (maar niet om jouw werkstuk te maken, want dat moet je zelf doen).

ROB KOMT BIJ JOU OP BEZOEK

Rob komt ook in jouw klas op bezoek, als je school dat wil. Bijvoorbeeld om te vertellen over Het verraad van Waterdunen en waarom hij dat boek heeft geschreven.

Klik hier voor de website van de stichting Schrijvers School Samenleving Hij vertelt graag over de tijd waarin het boek zich afspeelt: over de geuzen, over godsdienst-oorlog (waarom stond er op zo'n geuzenpenning Liever Turks dan Paaps ?), over Spanjaarden en de inquisitie — en natuurlijk over de avonturen die je tijdens die Tachtigjarige Oorlog kon beleven. Hij neemt dan een paar hele bijzondere voorwerpen mee uit die tijd.
Rob is aangesloten bij de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS).

Gele scheidingslijn

BRONNEN

Gele stip   Bovenstaande stads-kaarten komen van Historic Cities: de website van het Historic Cities Center van de afdeling aardrijkskunde van de Universiteit van Jeruzalem, in Israel. Daar worden al die prachtige kaarten verzameld en ingescand. Op hun (Engelstalige) website vind je nog andere, buitenlandse, kaarten. Gele stip Op een website van de Universiteit van Groningen vind je nog meer mooie kaarten, de meeste van wat latere datum.

Meer feiten :  Dordrecht  -  Mochilero  -  Meidenbende  -  Spanjaarden  -  Don Pacheo  -  De kou en de regen  -  Waterdunen  -  Inquisitie  -  Vlissingen  -  Westkappelse Engel  -  Vlaanderen  -  Vluchtelingen  -  De geuzen  -  Eten en drinken  -  Muziek  -  Wilhelmus  -  De Zwarte Dood  -  Waterhonden  .