Hulp bij het maken van een leesverslag of werkstuk

Scholier, schilderij van J.D. de Heem

sterretjeWanhopige scholier, schilderij van Jan Davidsz. de Heem (17de eeuw) 

Als je een recensie of een leesverslag schrijft over Het verraad van Waterdunen, heb je informatie nodig. Deze pagina helpt je op weg.

Schrijvend meisje, schilderij van Pietro Rotari. Klik voor nog een schrijvend meisje van Joh. VermeerVoor illustraties ga je naar de werkstuk-pagina. Daar vind je foto's, tekeningen, schilderijen en landkaarten die te maken hebben met het onderwerp van dit boek.

WEETJES OP EEN RIJ

Hieronder staan de voornaamste feiten die je nodig hebt bij het schrijven van je boekverslag:

Auteur
De schrijver van Het verraad van Waterdunen is Rob Ruggenberg. Hij is van beroep dagblad-journalist. Dit is zijn eerste historische jeugdroman. Zijn tweede, Slavenhaler, verscheen in maart 2007 en zijn derde, Manhatan, in april 2009). Het vierde boek was IJsbarbaar (november 2011), het vijfde De boogschutter van Hirado (november 2013) en het zesde Haaieneiland (oktober 2015).

Tekenaar
Martijn van der Linden heeft de omslag geschilderd: een roeiboot dansend op wilde golven; aan boord een aantal personen uit het boek. Op de achtergrond het geheimzinnige eilandje Waterdunen.

Genre
Het verraad van Waterdunen is een historische jeugdroman. Dat betekent dat het verhaal zich in de historie (geschiedenis) afspeelt.

Tijd
Het boek speelt zich af in het jaar 1572, tijdens de Tachtigjarige Oorlog (die tegenwoordig de Opstand wordt genoemd).

Plaatsen
Het verhaal begint in Dordrecht. Daarna verplaatsen de gebeurtenissen zich naar Vlaanderen, naar het bijna in zee verdronken eilandje Waterdunen en naar het eiland Walcheren. De bevrijding van Vlissingen speelt een rol.

Het onderwerp
Het thema van het boek is hoe kinderen overeind blijven in het geweld van de Tachtigjarige Oorlog. De kinderen in dit boek hebben geen ouders meer; niemand trekt zich hun lot aan. Tussen deze weeskinderen ontstaat vriendschap, kameraadschap en liefde. Ze kunnen alleen overleven omdat ze elkaar helpen. Naarmate ze meer te verduren krijgen worden ze sterker.

Het verhaal / samenvatting
Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek en in de aankondiging van uitgeverij Querido. Als je een langere samenvatting wilt, zul je die zelf moeten schrijven.

Lezende jongen, schilderij van Rembrandt. Klik voor een nog een lezende jongen van Frans HalsDe hoofdpersonen
Robbe: een jongen die door zijn oom als mochilero aan een Spaanse soldaat wordt verkocht (een mochilero is een soort knechtje, een slaafje).
Lo, Barbe, Enghel en Lieve: Vlaamse meisjes die een roversbende vormen nadat Spanjaarden hun dorp hebben uitgemoord.
José: een Spaanse soldaat en "eigenaar" van Robbe.

Bijfiguren
Justus: een oude man die op het eilandje Waterdunen woont. Emet: een dwerg die een soort geheim agent is voor de watergeuzen. Verder: Joorden en Mus, ook mochileros en vrienden van Robbe. En niet te vergeten: een zeehond.

Karakters
Robbe is een gewone jongen, niet erg dapper, maar als hij moeilijke beslissingen moet nemen wordt hij steeds flinker. Lo is een doortastende meid, die gauw de leiding neemt. Barbe heeft een slecht humeur, ze is opvliegend en weigert bevelen op te volgen. Enghel is een stil meisje met een bijzondere band met de natuur. Lieve is de jongste, ze is vaak verdrietig om het verlies van haar ouders. José, de Spanjaard, is een rotzak, die snel met de zweep klaarstaat; over hem is weinig goeds te vertellen.

Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling voor geschiedenis te wekken).

Uitgave
De eerste druk verscheen op 10 maart 2006 bij uitgeverij Querido, Amsterdam. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar als e-book.

Prijzen
Bekroond met een Vlag & WimpelHet verraad van Waterdunen werd genomineerd voor de Thea Beckman Prijs 2006. Het boek werd bekroond met een Vlag & Wimpel door de Griffeljury 2007 (in de categorie 9-13 jaar), en het werd ook gekozen tot Kerntitel voor de Jonge Jury 2008 (12-16 jaar).

Kritieken
Veel kranten en tijdschriften hebben over het boek geschreven. Ook is het besproken in radio- en televisie-programma's, en op literaire websites. Hier vind je een aantal van die artikelen, recensies en boekbesprekingen.

Rob Ruggenberg

 

 

Rob Ruggenberg, de schrijver van het boek (foto rechts).

 

 

Gele scheidingslijn

MEER INFORMATIE

Meer informatie nodig? Gele stip Achtergronden over de Tachtigjarige Oorlog, het eiland Waterdunen, de mochileros, kinderbenden, de Inquisitie en dergelijke, vind je via de pagina Feiten en Fantasie  Gele stip   Illustraties, zoals kaarten, foto's en schilderijen (geschikt om direct te printen) zijn beschikbaar op de pagina Werkstukken  Gele stip   Informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaar van de omslag krijg je via het menu aan de linkerkant