Het verraad van Waterdunen
Historische jeugdroman waarin de lezer meteen bij zijn nekvel wordt gegrepen om zich mee te laten nemen naar Zeeland en het Vlaamse platteland van 1572 en naar het bijna in zee verdwenen eiland Waterdunen.
Rob Ruggenberg schreef een ouderwets spannende jeugdroman waarin hij fantasie en historische gebeurtenissen (zoals ketterverbrandingen, bevrijding van Vlissingen) op een knappe manier combineert.
Minder bekende feiten uit de Tachtigjarige Oorlog, als het gebruik van kindslaven door het Spaanse leger en het voorkomen van bendes weeskinderen, geven het verhaal een grote geloofwaardigheid. Dat wordt nog versterkt door de herkenbare lokaties: Dordrecht, Zeeland, Vlissingen, Vlaamse platteland.
Hoofdpersoon is Robbe, die als enige weet te
|
|
ontsnappen aan de moordpartij die de schout en zijn knechten aanrichten onder het ketterse gezin. De jongen zoekt bescherming bij zijn oom maar wordt door hem verkocht aan een aantal Spaanse soldaten.
Vanaf dat moment is Robbe een mochilero, een soort soldatenslaafje. Zijn nieuwe baas heeft zijn vorige mochilero net doodgeranseld en is blij met een nieuw slachtoffer. Robbes leven verandert in een hel.
Pas als het soldatenkamp wordt overvallen en een van de gevangengenomen daders een meisje blijkt te zijn, krijgt hij weer hoop (en durf). Hij helpt het meisje te ontsnappen en dat is het begin van een spannende vlucht naar het eilandje Waterdunen, in de monding van de Schelde. Vandaar belanden ze in Vlissingen en spelen ze een belangrijke rol bij de bevrijding van die stad.
Met bijrollen voor een geheimzinnige dwerg, een bijzondere zeehond en geuzenleider Bloys van Treslong.
Het verraad van Waterdunen verscheen in maart 2006 bij uitgeverij Querido, Amsterdam. De achtste druk verscheen in 2017. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar als e-book.
|