HET VERRAAD VAN WATERDUNEN
Een klik op deze gele lijn brengt je terug naar de voorpagina van deze website

Gedichten over eenzaamheid, twijfel, haat, angst  — maar ook over durf, liefde en doorzettingsvermogen

Waterdunen inspireert tot poëzie

 Rob Ruggenberg temidden van de Bestse prijswinnaars

bal  Rob Ruggenberg tussen de prijswinnaars

 Rob Ruggenberg laat een van de prijswinnende gedichten zien

bal  Rob toont de inzending van Pieter van Oorschot

 Rob Ruggenberg signeert de gewonnen boeken

bal  Na afloop van de prijsuitreiking signeert Rob de boeken

gele lijn

Waterdunen en Joe Mann

Tijdens de prijsuitreiking vertelde Rob Ruggenberg dat de heldenmoed van Robbe, de hoofdpersoon uit zijn boek, geďnspireerd is op Joe Mann, de Amerikaanse soldaat die in 1944 nabij Best sneuvelde.

"Je wordt geen held door als soldaat andere mensen dood te schieten, integendeel. Voor mij ben je pas een held als je iemand anders helpt en je de eventuele akelige gevolgen daarvan voor jezelf accepteert. De reeds gewonde Joe Mann gooide zich ruggelings op een Duitse handgranaat. Hij offerde zich op, maar hij redde met zijn daad het leven van kameraden om hem heen."
"Aan het eind van het boek offert Robbe zich ook op en voorkomt daarmee dat de meiden worden overmeesterd. Ondanks zijn angsten doet Robbe op dat moment precies wat hij moet doen, en ook hij aanvaardt de gevolgen", aldus Ruggenberg. "Dat maakt hem voor mij tot een ware held."

Docenten Nederlands hebben in het voorjaar van 2006 fragmenten uit Het verraad van Waterdunen voorgelezen in eerste- en tweede klassen van het Heerbeeck College in Best.

Daarna kregen de leerlingen een opdracht, opgesteld door docente Josien Laven:

"Schrijf een gedicht over Robbe. Niet over wat hij meemaakt, maar over wat hij voelt. Eerst is hij niet erg dapper, hij bang en durft niet in opstand te komen, maar later... Maak bij dit gedicht op A3 een tekening of collage, waarin de gevoelens die in het gedicht worden beschreven, duidelijk naar voren komen."

85 INZENDINGEN

De opdracht was niet verplicht. Toch kwamen maar liefst 85 inzendingen binnen. De brugklassers maakten gedichten en posters waaruit bleek dat ze zich betrokken voelden bij wat Robbe en Lo in het boek doormaken.

Een onafhankelijke jury had er een hele klus aan om uit al die inzendingen de beste te zoeken. Uiteindelijk werden er zestien bekroond die opvielen door originele aanpak, bijzondere layout en/of de kwaliteit van het gedicht.

CITATEN

Tijdens de prijsuitreiking, in de bibliotheek van Best, besprak Rob de prijswinnende inzendingen met de kinderen. Hij las enkele gedichten voor en citeerde uit andere. Zoals deze regels, uit de gezamenlijke inzending van Susan van Mensfoort en Laura Beekmans:

Een vijand kan nooit iets beginnen,
Want bij ieder diep van binnen
Huizen er geheime zinnen
Die een ander niet kan winnen.

De jury vond bij de inzendingen emotionele verzen, over alleenzijn en angst  — maar ook over durf, liefde en doorzettingsvermogen.

Vaak vergeleken de jonge dichters Robbe of Lo met zichzelf en vonden dezelfde twijfel, eenzaamheid of haat. "Sommige van die persoonlijke gedichten waren nogal aangrijpend", zei Rob.

KIEZEN

Hieronder volgt een van de prijswinnende gedichten, gemaakt door Manon van Keulen:

Kiezen

De onzekerheid
van de keuze.
De twijfel
van de beslissing.
De verwarring
over wat te doen.
Niet weten
wat het beste is.
De kennis niet bezitten
over welke weg juist is.
De onbekendheid
van de juiste keus.
Tegenstrijdige gedachten
die verwarring veroorzaken.
Kiezen tussen
verstand en gevoel.
De verwardheid
omtrent goed en kwaad.
Onbekend zijn
met het goede.
Twijfel of
wat je doet juist is.


 Een klik op deze gele lijn brengt je terug naar de voorpagina van deze website

balletje  De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Guido 't Sas uit Best, een persoonlijke vriend van schrijver Rob Ruggenberg.

balletje  De jury bestond uit Ingrid van Beek, directeur van de Bestse biblitotheek, Ingrid van den Heuvel van de Bruna boekenwinkel in de Boterhoek, kunstenares Ingrid Oostendorp uit Nijmegen en Rob Ruggenberg.

balletje  Terug naar de voorpagina van Het verraad van Waterdunen.

Een klik op deze gele lijn brengt je terug naar de voorpagina van deze website