Rob Ruggenberg werd in 1946 geboren in Wassenaar, dicht bij zee, strand en duinen. Als jongen (FOTO LINKS) was hij al gek op de zee.
Hij is gestorven op 26 oktober 2019.
Toen hij 10 was probeerde hij met een bootje naar Engeland te roeien (hij kwam niet verder dan Katwijk). Als 12-jarige liep hij van huis weg om zich in Rotterdam als verstekeling op een schip te verstoppen. De politie bracht hem weer thuis.
Vier jaar later kon hij niet langer wachten en ging hij bij de marine. Zijn ouders hoopten dat ze daar beter op hem konden letten dan bij de wilde vaart.
Na zijn marine-tijd ging hij samen met een vriend reizen. Ze liftten door Europa, woonden en werkten op een kibboets in Israël en trokken toen door Afrika, waarbij ze veel avonturen beleefden.
Terug in Nederland werd hij leerling-journalist bij het Dordts Dagblad, dat kort daarop samenging met dagblad Trouw. Hij leerde er het vak, schreef er zijn eerste reportages en de zaterdagse jeugdrubriek deed hij er gewoon bij.
DROOM
In 1974 verhuisde Rob naar Noord-Brabant, waar hij een baan kreeg als binnenland-redacteur bij de Brabant Pers, dat nieuws leverde aan grote regionale kranten als het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad. Hij is daar ook nog een tijd eindredacteur geweest en ten slotte werd hij reportage-redacteur, de droom van elke journalist.
Rob schreef vaak over de natuur, vooral over de zeeën en oceanen. Hij ging bijvoorbeeld met Greenpeace mee bij acties tegen de walvisjacht, en hij vloog naar verre gebieden waar kapotte olietankers grote milieurampen veroorzaakten, zoals in Alaska.
Hij schreef ook veel over geschiedenis. Samen met fotograaf Piet den Blanken zeilde hij in een tweemaster Columbus achterna naar Amerika, en landde op hetzelfde strand waar Columbus voet aan wal zette. Met dezelfde fotograaf maakte hij ook reportages over onbekende Nederlandse koloniën — en daarbij reisden zij de hele wereld rond.
SEVILLA
Bij een van die reizen zocht Rob in Sevilla (een stad in Zuid-Spanje) in een groot Spaans archief (FOTO RECHTS) naar oude brieven en documenten over de Nederlanden.
Bij toeval vond hij daar een oude Spaanse tekst over mochileros : tijdens de 80-jarige oorlog gebruikten Spaanse soldaten Nederlandse en Vlaamse jongens als knechtjes. Als ze de kans kregen liepen die jongens weg en sloten ze zich aan bij de geuzen, om vervolgens tégen hun vroegere meesters, de Spanjaarden, te gaan vechten.
Al veel langer liep Rob rond met het plan om ooit... als hij maar eens tijd kreeg... een jeugdboek te gaan schrijven. Nu wist hij ook waar dat boek over moest gaan!
Lees ook het interview met Rob Ruggenberg over Het verraad van Waterdunen.
Meer informatie over Rob vind je op op zijn homepage,
en op Wikipedia.
Rob is ook lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel , een genootschap van negentien auteurs die zich specialiseren in historische jeugdboeken.
|