Nog meer spannende boeken van Rob Ruggenberg :

Klik voor een bezoek aan de Slavenhaler-websiteSLAVENHALER

Veel lezers vragen of er een vervolg is (of misschien nog komt) op Het verraad van Waterdunen.

Jammer, het antwoord is nee.

Maar je kunt wel andere boeken van Rob Ruggenberg lezen, zoals Slavenhaler of Manhatan of IJsbarbaar. Die zijn net zo spannend (of nóg spannender) dan Het verraad van Waterdunen.

Rechts zie je de omslag van Slavenhaler, geschilderd door Martijn van der Linden pijltje

Slavenhaler gaat — net als Robs andere boeken — over kinderen die plotseling terechtkomen in de harde, gemene wereld van de volwassenen.

SLAVENHALER - HET VERHAAL

Slavenhaler is ook een historische jeugdroman. Het verhaal speelt zich af in de jaren 1637 en 1638 (dus ongeveer 65 jaar na het avontuur op Waterdunen).

Er zijn twee hoofdpersonen: Tyn, een weesjongen, die van zijn stervende vader heeft gehoord dat er in ergens in Afrika nog een halfzusje van hem leeft. Hij vaart met een slavenhaler mee naar Afrika. Daar zoekt hij het meisje, maar hij kan haar niet vinden.

Het meisje heet Obaa. Ze lijdt een ellendig leven bij een zwarte stam die haar liever gelijk aan een slavenhandelaar zou verkopen. De zwarten hebben een hekel aan haar, omdat ze lastig is en omdat ze in hun ogen er vreemd uitziet, met haar lichtbruine huidskleur.

Obaa steelt de heilige stenen van een dode tovenaar. Ze wordt betrapt en geboeid naar een tovenaarsdorp gebracht waar ze wel raad weten met lastige meiden. Onderweg gebeuren vreselijke dingen.

Tyn stopt met zoeken. Hij weet zeker dat de negers zijn halfzusje vermoord hebben. Daardoor krijgt hij een hekel aan zwarte mensen. Hij wordt wreed, hij mishandelt slaven en helpt mee bij het brandmerken.

Klik voor een bezoek aan de Slavenhaler-website'MENSENETERS

Dan verplaatst het verhaal zich naar de oceaan en naar het slavenschip, waar de slaven in opstand komen. Na een afschuwelijke reis komt het schip aan in Brazilië, dat in die jaren een Nederlandse kolonie was.

Daar krijgen de kinderen te maken met een keiharde samenleving - en met een wraakzuchtige stuurmansleerling. Er wordt een moord gepleegd. Nederlandse soldaten, geholpen door woeste indianen, echte menseneters pijltje maken jacht op de kinderen. Dan volgt een ijzingwekkende achtervolging door het Braziliaanse regenwoud.

Eén ding is zeker: als je Het verraad van Waterdunen mooi vond, dan vind je Slavenhaler helemaal fantastisch! Lees hier het jury-rapport van de Libra Wentelprijs, die het boek kreeg.

LEZEN OF LUISTEREN

Als je meer wilt weten over dit boek, kijk dan eens op de Slavenhaler website. Daar kun je ook twee fragmenten lezen (of beluisteren, want ze worden ook voorgelezen).


Gele scheidingslijn

Manhatan MANHATAN

En ken je Manhatan al? Dat is ook zo'n razendspannend verhaal.

Rechts zie je de omslag van Manhatan, ook weer geschilderd door Martijn van der Linden pijltje

Manhatan speelt zich af in Amerika, in het jaar 1643.

Op Manhatan, een eiland, hebben de Nederlanders een kolonie gesticht. Peye, een jongen uit Amsterdam, wil er wraaknemen op zijn vader, die hem in de steek heeft gelaten.

De jongen wordt van de dood gered door Waupatukway, een indiaans meisje.

WANHOOP

Tijdens een gevecht raakt het meisje levensgevaarlijk gewond. Peye is de wanhoop nabij.

Dan voegt de slavenjongen Manuel zich bij de twee. Hij is op de vlucht, maar vertelt niet waarom.

De drie komen terecht in Nieuw-Amsterdam. Daar is de wrede Willem Kieft de baas. Kieft wil de indianen uitroeien. Hij veroordeelt Waupatukway ter dood. Kunnen Peye en Manuel haar nog redden?

LEZEN OF LUISTEREN

Als je meer wilt weten over dit boek, kijk dan eens op de Manhatan website. Daar kun je ook twee fragmenten lezen (of beluisteren, want ze worden ook voorgelezen).Gele scheidingslijn

IJsbarbaar IJSBARBAAR

IJsbarbaar verscheen in november 2011.

In 1624 brengt een zware storm een Nederlands schip naar de oostkust van Groenland. De zeelieden gaan er aan wal, zien een dorpje, stelen er de huiden.

Er breekt een gevecht uit met de Inuit en de Nederlanders ontvoeren twee mensen, onder wie een jongen.

WAARGEBEURD

Over die jongen gaat die boek. Rob Ruggenberg heeft dit onbekende, maar waargebeurde verhaal omgewerkt tot een razendspannend jeugdboek.

Je volgt Nunôk, want zo heet die jongen, op zijn tocht door Nederland. Hij ontsnapt aan dieven, moordenaars en gewetenloze dokters.

Nunôk wil ten koste van alles terug naar Groenland, met in zijn zak een westers apparaat dat hij onderweg heeft gestolen en dat het leven van zijn meisje op Groenland voor altijd zal veranderen.

WALVISVAARDERS

Zijn enige kans ligt bij de walvisvaarders die elke zomer naar het hoge Noorden vertrekken om daar op walvissen te gaan jagen. De walvisjagers denken dat ze Nunôk goed kunnen gebruiken...

Op dit boek daalde een prijzenregen neer. Het won een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, en daarna ook nog eens de Prijs van de Jonge Jury, waarmee het werd gekozen als beste jeugdboek van 2013.


Gele scheidingslijn

Hirado HIRADO

Ook De boogschutter van Hirado is gebaseerd op echte mensen en ware gebeurtenissen.

In Japan vechten een jongen uit Veere en een Japans meisje voor hun leven. De boogschutter van Hirado vertelt het hartverscheurende verhaal van de verboden liefde van Reyer voor Sakura, de dochter van een samoerai uit Hirado.

Daar, in het uiterste zuidwesten van Japan, heeft de VOC een gigantische handelpost gebouwd, en leert Reyer het vak van koopman. Zijn leermeesters denken alleen aan geldverdienen en macht.

ALLES LOOPT FOUT

Reyers baas trouwt met Sakura, een jong meisje dat door haar vader naar de VOC-kooplieden wordt gestuurd. Ze haat haar stinkende echtgenoot en alles loopt fout.

In dit oude Japan, vol christenvervolgingen, list en geweld riskeert Reyer alles om het leven van het meisje te redden. Hij gebruikt daarbij de yumi, de extreem lange Japanse boog waarmee een zoon van een Chinese piraat hem leert schieten.

Gele scheidingslijn

 

DIGITAAL

Alle boeken zijn ook digitaal verkrijgbaar als e-books.