Em. Querido, uitgever

Uitgeverij Querido bestaat al honderd jaar. De uitgeverij werd in 1915 opgericht door Emanuel Querido, een man die veel hield van boeken en schrijven. In de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar hij werd verraden. De Duitsers brachten hem naar het concentratiekamp Sobibor, waar hij in 1943 werd vermoord.

Singel 262Zijn naam leeft voort in de uitgeverij. Querido is nu een van de bekendste uitgeverijen van Nederland. Querido Kind geeft per jaar ongeveer 60 boeken uit, nieuwe boeken en herdrukken.

pijltje  Op de tekening links zie je waar Querido is gevestigd, Spui 10a in Amsterdam.

Emanuel Querido begon al gelijk in 1915 met het uitgeven van jeugdboeken: Querido’s Daalder Bibliotheek - maar deze serie bestond maar korte tijd.

NA DE OORLOG

Ook in de periode na de Tweede Wereldoorlog verscheen maar af en toe een kinderboek, zoals Het nieuwe boek voor de jeugd en Omnibus voor de jeugd, en de door Annie M.G. Schmidt samengestelde bloemlezing De ark van mensen, dieren en dingen (1955).

Eigenlijk pas door het enthousiasme van de latere uitgeefster Tine van Buul werd serieus werk gemaakt van een apart Querido Kinderboekenfonds. Dat fonds begon in 1971 met de uitgave van Annie M.G. Schmidts Pluk van de Petteflet. In 1995 verscheen het eerste Vlaamse jeugdboek in het fonds: Blote handen van Bart Moeyaert.

AUTEURS

Veel succesvolle auteurs hebben in de loop van de tijd aansluiting gezocht en gevonden bij Querido. Na Annie M.G. Schmidt kwamen Miep Diekmann en Guus Kuijer, gevolgd door Imme Dros, Veronica Hazelhoff, Wim Hofman, Rindert Kromhout, Joke van Leeuwen, Els Pelgrom, Anne Provoost, Anton Quintana, Toon Tellegen, Francien Oomen, Marjolijn Hof, Edward van de Vendel, Hans Hagen, Bibi Dumon Tak en vele anderen.

ILLUSTRATOREN

Ook heel wat illustratoren hebben het succes van de jeugdboeken bepaald. Bekende namen: Thé Tjong Khing, Fiep Westendorp, Gerda Dendooven, Martijn van der Linden, Harrie Geelen, Annemie en Margriet Heymans, Jan Jutte, Mance Post, Sylvia Weve, en nog vele anderen.

Al die auteurs en illustratoren zijn in die meer dan vijfentwintig jaar vaak in de prijzen gevallen.

Klik voor de website van Querido KindOver de geschiedenis van uitgeverij Querido is meer te vinden in het boek Querido van 1915 tot 1990. Een uitgeverij, van A.L. Sötemann.