Hoe Martijn de omslag ontwierp


Omslag Het verraad van Waterdunen

MARTIJN VAN DER LINDEN:   “De uitgever had al een beeld in gedachten. Op de omslag moest het eiland Waterdunen te zien zijn. Ze dachten aan de scène waarbij de hoofdrolspelers in de boot zitten en de storm dreigt. En het zou mooi zijn als de kop van de zeehond uit het water opdook, want die speelt een belangrijke rol.

Schets 1   Mijn eerste schets (rechts) is altijd heel klein, zo’n 2 cm hoog, en onduidelijk. Alleen de belangrijke vormen, in dit geval de boot, het water, het eiland en de zeehond zijn zichtbaar.
Deze eerste compositie leek al vrij veel op het uiteindelijke beeld, de zeehond zwemt hier nog wat verder in het water en de horizon is hoger.

Eerste schets


Tweede schets

 

Schets 5  Links: De volgende schets. De zeehond zwemt links in de golven, de horizon is al lager en er vliegen wat vogels.

 

 

Schets 5   Rechts: Deze schets is gemaakt om het idee aan de uitgever te laten zien. Alles moet dan al duidelijk zijn. De zeehond zwemt nu rechtsonder.

Derde schets


Vierde schets

Schets 6   De uitgever was enthousiast over de vorige schets, maar wilde wel graag dat het gezicht van Robbe ook te zien was. Deze laatste schets is van de boot vlak voordat ik begon met schilderen.

Als ik ga schilderen, dan maak ik eerst mijn papier helemaal nat en plak het dan met een soort papieren plakband op een plank. Dat heet opspannen en dat doe je om te voorkomen dat het gaat bobbelen door het water en de verf. Als het papier droog is, doe ik er een laag “Gesso” op, een soort onderlaag, en als die ook droog is, geef ik het hele vel een kleur. In dit geval donkerblauw. Dan kan ik beginnen met schilderen. Eerst zet ik de schets zoals ik die gemaakt heb met verf op het papier, daarna ga ik die uitwerken.”

Het resultaat

     Schets 7   Het uiteindelijke resultaat.

     (als je hier klikt, zie je hem groot)


    

Terug naar de pagina over Martijn van der Linden